erfgoedobject

Sareptakapel

bouwkundig element
ID
78841
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/78841

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als beschermd monument Sareptakapel
    Deze bescherming is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Sareptakapel
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Gelegen aan de hoek met Brieversweg. "Sareptakapel", witgeschilderde bakstenen kapel, gebouwd in 1923 met het materiaal van de in 1922 gesloopte kloosterkapel van Sarepta (zie Sareptastraat nummer 5). Gelegen op de noordwestelijke hoek van de straten, vlakbij de oude site van het Sareptaklooster. Geslaagde inplanting: bereikbaar via een brugje over een gracht, omhaagd, omringd door bomen. Sprookjesachtig uitzicht door de keuze van de bouwstijl die verwijst naar de mediterrane architectuur, zie witgeschilderde muren, opvallend dakvenster met lichtgleuven, hoektorentje. Kleine bakstenen kapel, voorzien van een dikke laag wit geschilderde cementering met gepekte plint; gevat onder pannen zadeldak (mechanische pannen) met aandaken. Voorgevel is een puntgevel, doorbroken door een omlijste getoogde deur. Zijgevels met versneden steunberen, linkerzijgevel met beeldbepalend rond hoektorentje, voorzien van een nisje en een stenen kruis, en een blinde ruitvormige nis. Rechterzijgevel geaccentueerd door dakvenster met originele vormgeving. Witgeschilderd interieur, wanden met houten platen betimmerd. Altaar tegen achterwand, afgescheiden met ijzeren hekwerk, voorzien van drie plaasteren beelden, zijnde Heilig Hart van Jezus, Maria, Jozef met kind. Rechterwand met rechthoekig glas-in-loodraam (Boodschap aan Maria), gesigneerd "C. ANNYS – DHONT BRUGGE". Nieuwe vloer met één bewaarde cementtegel.

  • BALLEGEER J., Kapellen in onze Zwinstreek, in Rond de poldertorens, jg. 46, 2004, nr. 2, p. 60.
  • RAES J., Geschiedkundige schets van de oprichting en eerste jaren van het klooster van Sarepta in Biervliet en Moerkerke, Oedelem, 1946.
  • RAMAN D., Wij zijn eigenaar van de kapel van Sarepta geworden, in 't Zwin Rechteroever, jg.1, nr.3, p. 6-8.
  • VAN POUCKE G., Archiefbeelden Damme, Gloucestershire, 2002, p. 21.
  • VERNIEST R. e.a., Damse kapellenroute, Damme, 2004, kapel nr. 6.

Bron: CALLAERT G. & HOOFT E. met medewerking van SANTY P. & SNAUWAERT L. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Damme, Deel I: Stad Damme, Deelgemeenten Hoeke, Lapscheure en Moerkerke, Deel II: Deelgemeenten Oostkerke, Sijsele en Vivenkapelle, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL17, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Hooft, Elise; Callaert, Gonda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Sareptakapel [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/78841 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.