Pastorie van Moerkerke

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Pastorie van Moerkerke

Beschrijving

Voormalige pastorie van Moerkerke, gebouwd circa 1782 en in 1926 openbaar verkocht. In 1925, bouw van een nieuwe pastorie in de Vissersstraat (nummer 58). Statige woning in bleke baksteenbouw van zeven traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak met dakklok, haaks op de straat. Lijstgevel voorheen gepleisterd, doorbroken met segmentbogige muuropeningen. Roedeverdeling van de ramen en waaiervormige bovenlichten van de deuren vernieuwd naar oud model. Voorheen slechts één toegang in de derde travee. Woonhuis verbouwd en gerenoveerd tot twee wooneenheden. Toegang tot het erf via twee monumentale eind-18de-eeuwse hekpijlers in bak- en natuursteen; de zijpilasters van de vierkante pijlers bezitten nog de oorspronkelijke dekplaten.

• BALLEGEER J. en BRAEMS J.-P., De Zwinstreek in oude prentkaarten, deel 2, Zaltbommel, 1977, afb. 45.
  • DEVLIEGHER L., De Zwinstreek, in Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen, deel 4, Tielt, 1970, p. 142 (Oude Pastorijstraat nrs. 8-9)
  • RAU J., Het Damme van toen en omgeving, Brugge, 1981, p. 80.
  • VAN POUCKE G., Archiefbeelden Damme, Gloucestershire, 2002, p. 14, 61.