Hoeve Paviljoenhof

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Paviljoenhof

Beschrijving

Hoeve "Paviljoenhof". Grote hoeve, bestaande uit een boerenhuis met geïncorporeerde paardenstal, geflankeerd door lagere koeienstallen. Achter boerenhuis, haakse aanbouw. Opvallendste hoevegebouw vormt de monumentale dubbele schuur, haaks op boerenhuis-stal. Tegen de straat aan, stal. Onverhard erf met vaalt en huisweide voor koeien. Reeds vermeld in 1733; huidige gebouwen zijn grotendeels 19de-eeuws.

Boerenhuis bestaande uit twee opkamertraveeën + drie traveeën van anderhalve bouwlaag onder pannen zadeldak, gecementeerde gevels, vlechtingen aan één zijde, stoep afgezoomd met hek. Geïncorporeerde paardenstal is witgekalkt met gepekte plint, rood geschilderd schrijnwerk. Lagere stal in lichtbruine baksteenbouw met rode details. Tegen dit gebouw, de lange haakse dwarsschuur onder pannen zadeldak, voorzien van twee segmentbogige poorten uit 1851 gedateerd in de sluitstenen, geïncorporeerd stalgedeelte. Losse stal in bruine baksteenbouw, linker zijpuntgevel voorzien van bakstenen trapvormige fries.

• DEVLIEGHER L., De Zwinstreek, in Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen, deel 4, Tielt, 1970, p. 140 (Hoornstraat nr. 6).
  • TERRYN C., De houten schuur van het Hof van Sijsele. Graanschuren in Damme en omstreken, Damme, 2005, p. 105.

Auteurs: Hooft, Elise; Callaert, Gonda