Fort Sint-Job

archeologisch geheel

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Fort Sint-Job

Beschrijving

Ondergrondse resten van "Fort Sint-Job", bewaard in het akkerland ten westen van de gelijknamige hoeve op nummer 10.

Fort Sint-Job werd vanaf 1604 opgeworpen in opdracht van Velasco ter verdediging van de stad Damme tijdens de dreigende inval van de Staatse troepen. Het fort controleerde de Nieuwe Sluis van de Watering Zuid-over-de-Leie. Het werd ingeplant ten zuidwesten van Fort Sint-Donaas, langs de zuidelijke oever van de Zoute Vaart, het restant van het Zwin tussen Damme en Sluis. Het was een gebastioneerd vierkant fort, gedeeltelijk op de loop van de dijk ingeplant. Na de verovering van Sluis in 1604 werd het opgenomen in een fortendriehoek met het Fort Sint-Donaas (zie Damse Vaart-Noord zonder nummer) en het Fort Sint-Frederik (zie Hoeke, Roden-Ossestraat). Het Sint-Jobfort werd samen met het Fort Sint-Donaas afgebroken in 1783, na de verovering van het grensgebied door de Oostenrijkse troepen.

Het areaal van het fort ligt nu onder akkerlanden tekent zich af als een duidelijke verhoging die sterk contrasteert met de grachtdepressie. Tevens zijn de omtrekken van het fort duidelijk af te lezen in de huidige perceelsstructuur.

• TERMOTE J.; ZWAENEPOEL A., Forten en verdedigingswerken in het Oost- en West-Vlaamse krekengebied, Brugge, 2004, p. 37-38.

Auteurs: Hooft, Elise; Callaert, Gonda