Schaapsdijkhoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Schaapsdijkhoeve

Beschrijving

Historische hoeve "Schaapsdijkhoeve" opklimmend tot de 18de eeuw, zie bebouwing reeds weergegeven op Ferrariskaart (1770-1778), op kaart van P. Vander Maelen (circa 1850) aangeduid als "ferme Monikereede".

Gelegen in uiterst noordelijke punt van Damme op de grens met Lapscheure. Lange erfoprit. Hoeve met twee grote evenwijdige vleugels waartussen onverhard erf. Verankerde bakstenen hoevegebouwen onder pannen zadeldaken (mechanische pannen). Ten noorden van het erf, boerenhuis van het langgeveltype met opkamer en geïncorporeerde stal, thans gerenoveerd zie vernieuwd parement en schrijnwerk. Ten zuiden, dwarsschuur onder deels afgewolfd zadeldak, voorzien van dubbele doorrit, aan erfzijde onder sleepdak. Naar verluidt gedateerde balk "P.I. VROMBAUT 1795". Volgens L. Devliegher wordt circa 1940 de beplankte zuidwand door een bakstenen muur vervangen. Aan oostzijde aangebouwd wagenhuis onder lagere nok met dichtgemaakte openingen en nieuwe poort.

• DEVLIEGHER L., Damme, in Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen, deel 5, Tielt, 1971, p. 172.

Auteurs: Hooft, Elise; Callaert, Gonda