• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve

Beschrijving

Historische hoeve gelegen aan de straat, met twee evenwijdige vleugels waartussen deels gekasseid erf. Huidige hoevegebouwen opgetrokken volgens kadaster in 1861 (schuur) en 1887 (woonstalhuis) op plaats van oudere bebouwing, weergegeven op primitief kadasterplan (1834). Erftoegang gemarkeerd door nieuwe bakstenen pijlers. Aan noordzijde, boerenhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok loodrecht op straat; mechanische pannen). Dubbelhuis met witgekalkte erfgevel en gecementeerde zijgevels op gecementeerde en zwartgeschilderde plint met schijnvoegen. Muurankers. Rechthoekige muuropeningen; houtwerk met driedelige indeling op begane grond, grote roedeverdeling op verdieping. Ten westen, aanpalende stal, witgekalkte baksteenbouw op gepekte plint onder lager zadeldak (Vlaamse pannen) met onder meer korfboogpoort en tweedelige staldeurtjes. Voorliggende betegelde stoep. Evenwijdig met woonstalhuis, grote dwarsschuur aan zuidzijde van het erf. Verankerde geelbruine baksteenbouw onder zadeldak (Vlaamse pannen), voorzien van onder meer luchtspleten. Vrijstaand op het erf, bakstenen bakhuis onder zadeldak (Vlaamse pannen) en stalletje. Gecementeerd hondenhok onder pannen zadeldakje.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207 : Mutatieschetsen, Damme, 1861/84, 1887/10.

Auteurs: Hooft, Elise; Callaert, Gonda