Dorpswoningen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Vier dorpswoningen

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Stadskern Damme

Beschrijving

Oorspronkelijk vier éénlaagshuisjes opklimmend tot de eerste helft van de 19de eeuw, zie weergegeven op het primitief kadasterplan (1834), thans omgevormd tot twee woonhuizen.

Witgekalkte baksteenbouw met gepekte plint van thans twee maal vier traveeën (onder meer blinde travee van gedichte lage deuropening) onder zadeldak (nok evenwijdig met straat; Vlaamse pannen). Muurankers. Rechthoekige muuropeningen waarin houtwerk met kleine roedeverdeling. Betegelde onderdorpels. Nieuwe luiken; figuratieve duimen. Deuren met bovenlicht, gedeeld bij nummer 9.

• DEVLIEGHER L., Damme, in Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen, deel 5, Tielt, 1971, p. 168.

Auteurs: Hooft, Elise; Callaert, Gonda