Herberg De Hertog van Brabant

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herberg De Hertog van Brabant

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Stadskern Damme

Beschrijving

Half vrijstaand breedhuis met neoclassicistische inslag, voormalige oude herberg "De Hertog van Brabant", tijdens de Eerste Wereldoorlog tijdelijk gekend als "Den Hertog van Beieren"; thans brasserie "Tante Marie". Eén van de grootste en meest beklante herbergen in Damme circa 1900. Vermoedelijk teruggaand op oudere middeleeuwse bebouwing, zie breedhuis weergegeven op stadsplannen van Marcus Gerards (1562) en J. Blaeu (1649). Huidig groot volume reeds aangeduid op primitief kadasterplan (1834). Muuropeningen in linkertraveeën gewijzigd circa midden 20ste eeuw.

Verankerde en witgekalkte baksteenbouw met lijstgevel van zes traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok evenwijdig met straat; Vlaamse pannen); gecementeerde en van schijnvoegen voorziene geschilderde plint. Arduinen onderdorpels. Volgens oude foto's linkergedeelte voorheen met kelderverdieping waarboven drie opkamervensters en Tudorboogvormige ingang in derde travee; circa het midden van de 20ste eeuw kelderverdieping verbouwd en vensteropeningen op bovenverdieping op dezelfde hoogte gebracht als in rechtergedeelte. Thans licht getoogde en segementbogige (onderste linkertraveeën) muuropeningen waarin houtwerk (T- en schuiframen), voorheen met kleine roedeverdeling. Eenvoudige ijzeren vensterleuningen. Verdwenen luiken. Huidige toegang in vierde travee; nieuwe deur met bovenlicht. Rechts, ijzeren hek naar achterliggende binnenplaats en bijgebouwen.

Tegen de uiterste rechtse penant is een 19de-eeuwse waterpomp geplaatst, "'t Zeugsken".

• Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium, Fototheek ACL, nr. B141622, E24101.