Hoekhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoekhuis

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Stadskern Damme

Beschrijving

Hoekpand minimaal opklimmend tot eind 18de-eerste helft 19de eeuw, mogelijk met oudere kern, zie bebouwing (breedhuis) weergegeven op kaarten van Marcus Gerards (1562) en A. Sanderus (1641-1644); huidig volume aangeduid op primitief kadasterplan (1834). Breedhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok evenwijdig met straat; Vlaamse pannen). Dubbelhuis met geschilderde lijstgevel op gecementeerde plint onder nieuwe gootlijst; ongeschilderde zijgevel.

Muurankers. Zwart betegelde onderdorpels. Rechthoekige muuropeningen waarin nieuw houtwerk (kleine roedeverdeling); nieuwe grote winkelramen op begane grond rechts. Eenvoudige ijzeren leuningen in tweede bouwlaag. Getoogde toegang met deels beglaasde deur en dito roedeverdeling; bovenlicht.

Auteurs: Hooft, Elise; Callaert, Gonda