• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Stadskern Damme

Beschrijving

"Antiekzaak Violet", voorheen "Herberg In Den Arend" en later bar-dancing "the Cliff". Burgerhuis met laatclassicistische inslag vermoedelijk uit eind 18de-eerste kwart 19de eeuw, mogelijk met oudere kern, zie weergave van bebouwing (diephuis) op kaart van A. Sanderus (1641-1644).

Breedhuis van zes traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok evenwijdig met straat; Vlaamse pannen). Geschilderde en deels bepleisterde lijstgevel op gecementeerde plint onder aflijnende geschilderde houten kroonlijst op consoles. Horizontale ritmering door doorlopende kordons. Steigergaten bovenaan voorzien van reliëfleeuwenkopjes. Sierankers. Rechthoekige muuropeningen waarin T-ramen met grote roedeverdeling. Luiken op begane grond. Deur met gedeeld bovenlicht. Arduinen trap (twee treden) tussen arduinen opstanden waarop monsterbeeldjes.

• Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium, Fototheek ACL, nr. B141629.
  • VAN POUCKE G., Archiefbeelden Damme, v.z.w. 't Zwin Rechteroever Grondgebied Damme, Gloucestershire, 2003, p. 94.

Auteurs: Hooft, Elise; Callaert, Gonda