• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Classicistisch woonhuis

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Stadskern Damme

Beschrijving

Voormalig breedhuis met laatclassicistische inslag vermoedelijk daterend uit circa eerste helft van de 19de eeuw, zie als één volume aangeduid op het primitief kadasterplan (1834); oudere kern zie kelders en weergave van bebouwing (diephuizen) op kaart van A. Sanderus (1641-1644). Thans opgedeeld in twee panden, met name restaurant "Bij Lamme Goedzak" (nummer 13) en winkelhuis "Indigo" (nummer 15), voorheen bar-dancing "El Toro".

Oorspronkelijk onderkelderd dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak (nok evenwijdig met straat; respectievelijk mechanische en Vlaamse pannen). Geschilderde lijstgevel op gepekte plint, horizontaal geritmeerd door doorlopende kordons. Arduinen onderdorpels op begane grond. Sierankers bij nummer 15. Licht getoogde muuropeningen waarin houtwerk met grote roedeverdeling, vernieuwd bij nummer 13. Vermoedelijk later toegevoegde ingangen in uiterst linkse en rechtse travee, gedicht bij nummer 13. In centrale travee toegang van nummer 13 onder bovenlicht met glas in lood; gedicht bij nummer 15. Arduinen trappen van telkens drie treden, voorzien van (nieuwe) sierlijke ijzeren leuningen, bij nummer 15 op herbruikmateriaal (bakstenen muurtjes met natuurstenen voluten). Nummer 13 met fraai 20ste-eeuws ijzeren uithangbord.
Bewaarde oudere kelders afgedekt door tongewelf.

• DEVLIEGHER L., Damme, in Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen, deel 5, Tielt, 1971, p. 163.