erfgoedobject

Herberg In de Oude Beurs

bouwkundig element
ID
78694
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/78694

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herberg In de Oude Beurs
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Stadskern Damme
    Deze bescherming is geldig sinds

Beschrijving

Breedhuis volgens L. Devliegher daterend uit de 17de eeuw, voorheen gekend als Herberg "(In) de Oude Beurs", thans handelspand met zelfde benaming. Inspringende ligging ten opzichte het huis nummer 8, waardoor beide, samen met nummer 12, als het ware deel uitmaken van de noordoostzijde van de markt gekenmerkt door rooilijn met tandgewijs verloop. Vormt voorheen met het vermoedelijk 16de-eeuws pand nummer 8 één geheel.

Enkel aanduiding van de vooruitspringende bebouwing (nummer 8) ten noorden van de Markt op stadsplannen van Jacob van Deventer (1550-1565) en J. Blaeu (1649) met strategische ligging, namelijk als afsluiting van de Markt en gelegen aan de voormalige Reie. Op de Ferrariskaart (1770-1778) L-vormig volume van nummers 8-10 weergegeven ten noorden van de Markt, terugkerend op het primitief kadasterplan van 1834, op dat ogenblik als één geheel in eigendom van het Damse Sint-Janshospitaal. Op het einde van de 19de eeuw zijn beide panden eigendom van brouwer Jules D'Hoedt, wellicht vanaf dan herbergfunctie; nummer 8 voorheen gekend als "Café Francais"; nummer 10 als herberg "(In) de Oude Beurs". De opsplitsing en gedeeltelijke herbouwing van de beide huizen gebeurt pas in 1949. In de tweede helft van de 20ste eeuw gebeuren aanpassingswerken aan nummer 10: zo wordt de centrale ingang naar de linkertravee verplaatst. In 2004 geplande renovatiewerken aan schrijnwerk en bedaking van beide panden.
Enkelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok evenwijdig met straat; nieuwe pannen). Gecementeerde lijstgevel op gecementeerde en geschilderde plint; venstertraveeën gevat onder verhoogde trapgevel (zeven treden). Muurankers. Arduinen onderdorpels. Rechthoekige muuropeningen onder -thans niet meer zichtbare- ontlastingsbogen; rondboogdakvenster, voorheen beluikt. Vernieuwd schrijnwerk met kleine roedeverdeling in tweede bouwlaag. Oorspronkelijk centrale ingang met arduinen toegangstrap van vier treden, thans nieuwe ingang in linkertravee. Verdwenen vlaggenstok. Achteraan éénlagig witgekalkt 19de-eeuws bijgebouw onder zadeldak (nok loodrecht op straat; Vlaamse pannen) met trapgevel (zes treden).

  • Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg West-Vlaanderen, Cel Monumenten en Landschappen, Archief nr. 521 en Levend Archief.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207 : Mutatieschetsen, 1949/1, 1977/10.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 212 : Kadastrale legger, Damme, artikels 30, 83, 363.
  • Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium, Fototheek ACL, nr. B70354, B 141627, E24102.
  • BALLEGEER J.; BRAEMS J., De Zwinstreek in oude prentkaarten, deel 2, Zaltbommel, 1977, afb. 12.
  • DE VLIEGHER L., Damme in Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen, deel 5, Tielt, 1971, p. 162.
  • HOSTE H., Damme, Antwerpen, 1956, p. 51.
  • RAU J., Het Damme van toen en omgeving, Brugge, 1981, p. 26, 31.
  • VAN POUCKE G., Archiefbeelden Damme, v.z.w. 't Zwin Rechteroever Grondgebied Damme, Gloucestershire, 2003, p. 90, 94.

Bron: CALLAERT G. & HOOFT E. met medewerking van SANTY P. & SNAUWAERT L. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Damme, Deel I: Stad Damme, Deelgemeenten Hoeke, Lapscheure en Moerkerke, Deel II: Deelgemeenten Oostkerke, Sijsele en Vivenkapelle, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL17, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Hooft, Elise; Callaert, Gonda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Is deel van
    Kerkstraat

  • Is deel van
    Stadskern Damme


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Herberg In de Oude Beurs [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/78694 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.