Herberg

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herberg

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Stadskern Damme

Beschrijving

Voormalige herberg opgetrokken volgens kadaster in 1873; voorheen met ingang langsheen de Kerkstraat, thans langs de Speystraat. Het pand wordt zwaar geteisterd op het einde van de Tweede Wereldoorlog (1944) wanneer de Duitsers de nabijgelegen brug over de Damse Vaart opblazen.

Dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder schilddak (nok loodrecht op Kerkstraat; mechanische pannen). Witgeschilderde baksteenbouw op hoge gecementeerde plint onder aflijnende geschilderde houten kroonlijst op consoles (zijde Kerkstraat). Muurankers in zijgevel. Licht getoogde muuropeningen. Centrale toegang thans omgevormd tot venster; ingang in de Speystraat via twee arduinen treden. Eénlagige achterliggende bakstenen bijgebouwen.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207 : Mutatieschetsen, Damme, 1874/1.
  • RAU J., Het Damme van toen en omgeving, Brugge, 1981, p. 39.
  • VAN POUCKE G., Archiefbeelden Damme, v.z.w. 't Zwin Rechteroever Grondgebied Damme, Gloucestershire, 2003, p. 90, 93.

Auteurs: Hooft, Elise; Callaert, Gonda