Herberg Estaminet Soetkin

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herberg Estaminet Soetkin

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Stadskern Damme

Beschrijving

Hoekpand met Damse Vaart-Zuid, "Estaminet Soetkin", reeds aangeduid op het primitief kadasterplan (1834), doch mogelijk met oudere kern, zie bebouwing langs de middeleeuwse Korenmarkt die verdwijnt bij de aanleg van de Damse Vaart vanaf 1810, weergegeven op kaart van Marcus Gerards (1562). Voorheen gekend als "Café Batavia", de enige herberg te Damme waar men in de 19de eeuw kon logeren; druk bezocht door de Duitsers in de Eerste Wereldoorlog en zwaar geteisterd op het einde van de Tweede Wereldoorlog (1944) wanneer de nabijgelegen brug over de Damse Vaart wordt opblazen. Eertijds bewoond door Franciscus De Roo, cafébaas en brugdraaier, die van de schippers het bruggerecht ontving.

Hoekpand van respectievelijk twee traveeën (zijde Kerkstraat) + 1 afgeschuinde hoektravee + zes traveeën (zijde Damse Vaart-Zuid) en twee bouwlagen onder zadeldak (nok loodrecht op Kerkstraat; mechanische pannen). Thans witgeschilderde trapgevel (tien treden) aan Kerkstraat op licht overkragende schouderstukken; als risaliet uitkragende hoektravee met kleinere trapgevelvariant (drie treden); lijstgevel zijde Damse Vaart-Zuid onder houten kroonlijst op consoles.

Gecementeerde plint. Muurankers onder meer sieranker in top van hoektravee. Segmentbogige muuropeningen; rondboogvenster in top trapgevel. Schuif- en T-ramen; roedeverdeling in tweede bouwlaag. Arduinen onderdorpels. Nieuwe, deels beglaasde deur met bovenlicht. Arduinen trap (drie treden).

• BALLEGEER J.; BRAEMS J., De Zwinstreek in oude prentkaarten, deel 2, Zaltbommel, 1977, afb. 5.
  • RAU J., Het Damme van toen en omgeving, Brugge, 1981, p. 29, 39.
  • VAN POUCKE G., Archiefbeelden Damme, v.z.w. 't Zwin Rechteroever Grondgebied Damme, Gloucestershire, 2003, p. 90, 92.

Auteurs: Hooft, Elise; Callaert, Gonda