Brug over het Zuidervaartje

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Brug over het Zuidervaartje

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Stadskern Damme

Beschrijving

Brug over het Zuidervaartje, gegraven in 1841-1848 om het overtollig water vanuit Sint-Michiels, Sint-Kruis en Assebroek (Brugge) af te voeren, hierbij ter hoogte van het stadscentrum het zuidelijk tracé van de 17de-eeuwse stervormige vesting volgend.

Brug vermoedelijk uit de tweede helft van de 19de eeuw ter vervanging van een oudere brug met houten balustrade.

Drieledige bakstenen boogbrug aan beide zijden voorzien van sierlijke trekankers. Bakstenen borstweringen centraal oplopend; natuurstenen keperboogvormige afdekplaten. Gekasseide wegbedekking. Op de brug aan de westzijde, zesdelig ijzeren ophaalmechanisme van rabot.

Auteurs: Hooft, Elise; Callaert, Gonda