Postkantoor

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Classicistisch postkantoor

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Stadskern Damme

Beschrijving

Restaurant "ter Kloeffe", voorheen in gebruik als postgebouw, opgetrokken circa tweede helft 18de-begin 19de eeuw met mogelijk oudere kern zie bebouwing (diephuis) op kaart van Marcus Gerards (1562).

Breedhuis van vier traveeën en twee bouwlagen met half ondergrondse kelderverdieping onder zadeldak (nok evenwijdig met straat; mechanische pannen). Eenvoudige bakstenen lijstgevel met laatclassicistische inslag, thans witgeschilderd op hoge, gecementeerde en geschilderde plint onder aflijnende geprofileerde houten kroonlijst. Gebruik van arduin voor onderdorpels en doorlopende dorpel. Rechthoekige en getoogde (bovenverdieping) muuropeningen; voorheen blind venster in tweede boventravee. Bewaard houtwerk met roedeverdeling in tweede bouwlaag. Begane grond voorzien van luiken en duimen. Huidige rechthoekige deur deels beglaasd met bovenlicht. Recent open terras aan straatkant voor uitbating.

• DEVLIEGHER L., Damme, in Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen, deel 5, Tielt, 1971, p. 163-167.
  • VAN POUCKE G., Archiefbeelden Damme, v.z.w. 't Zwin Rechteroever Grondgebied Damme-Gloucestershire, 2003, p. 49.

Auteurs: Hooft, Elise; Callaert, Gonda