Woonwinkelhuis Tijl en Nele

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Woonwinkelhuis Tijl en Nele

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Stadskern Damme

Beschrijving

Woonwinkelhuis "Tijl en Nele" in regionalistische, historiserende bouwstijl, opgetrokken volgens kadaster in 1903 als eigendom van de Burgerlijke Godshuizen op de plaats van een oudere schuur, reeds aangeduid op primitief kadasterplan (1834).

Dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok evenwijdig met straat; Vlaamse pannen). Geelbruine bakstenen lijstgevel op gecementeerde en geschilderde plint; centraal rondbogig dakvenster in verhoogde trapgevel (vier treden); zijtrapgevels (zes treden). Gebruik van rode baksteen voor banden en strekken; arduin voor onder meer onderdorpels, afdekkingen en negblokken. Geschilderde kroonlijst op klossen. Sierankers. Getoogde muuropeningen waarin houtwerk met grote roedeverdeling. Pui bestaande uit grote rechthoekige winkelramen met kleine roedeverdeling in bovenlicht en centrale, deels beglaasde deur met getoogd bovenlicht. Natuurstenen trap.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207 : Mutatieschetsen, Damme, 1905/2.

Auteurs: Hooft, Elise; Callaert, Gonda