• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Stadskern Damme

Beschrijving

Breedhuis, thans "Eetcafé De Spieghel", naar verluidt daterend van de 17de eeuw met mogelijk oudere kern zie kaart van Marcus Gerards (1562), waar op deze plaats enkele diephuizen weergegeven worden.

Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen met half ondergrondse kelderverdieping. Bepleisterde en geschilderde lijstgevel met classicistische inslag op hoge gecementeerde plint onder zadeldak (nok evenwijdig met straat; Vlaamse pannen) met nieuwe dakkapellen. Geprofileerde kroonlijst op consoles, uitgewerkt als fries. Centraal middenrisaliet tot boven de kroonlijst doorgetrokken als trapgevel (vier treden en achtzijdige top) op licht uitkragende schouderstukken. Blinde rechthoekige spiegels boven de bel-etage, verdwenen boven de deur. Rechthoekige muuropeningen met afgeschuinde dagkanten; rondbogig dakvenster onder dito sierlijstje met gestrekte uiteinden. Vernieuwd schrijnwerk. Verdwenen luiken op de begane grond. Oorspronkelijk deels beglaasde deur met roedeverdeling thans vervangen door houten deur in historiserende stijl; rechthoekig bovenlicht. Sluitsteen gedecoreerd met onder meer wapenschild van de stad en afbeelding van Jacob Van Maerlant. Natuurstenen trap van vier treden. Beluikte kelderopeningen. Kelder afgedekt deels door tongewelf, deels voorzien van nieuwe balkenroostering.

• DEVLIEGHER L., Damme, in Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen, deel 5, Tielt, 1971, p. 167.
  • BALLEGEER J.; BRAEMS J., De Zwinstreek in oude prentkaarten, deel 2, Zaltbommel, 1977, afb. 6.
  • RAU J., Het Damme van toen en omgeving, Brugge, 1981, p. 30.
  • VAN POUCKE G., Archiefbeelden Damme, v.z.w. 't Zwin Rechteroever Grondgebied Damme-Gloucestershire, 2003, p. 49.

Auteurs: Hooft, Elise; Callaert, Gonda