Drinkwaterpomp

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Drinkwaterpomp

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Stadskern Damme

Beschrijving

Reeds in de 13de eeuw (1269) wordt, omwille van het brakke grondwater door de aanwezigheid van zeewater, een loden pijp aangelegd om drinkwater uit de vijvers van het kasteel van Male naar Damme te leiden (zie Vivenkapelle, Pijpeweg). Het water wordt van daaruit 4 km ver geleid naar de verschillende stadsfonteinen of -pompen. Vermoedelijk wordt op de Haringmarkt in de loop van de 19de eeuw (of vroeger) een houten handpomp geplaatst om dit stadsgedeelte van drinkbaar water te voorzien. Eind 19de-begin 20ste eeuw wordt de huidige pomp geplaatst aan de zuidzijde van het plein (zie ook stadspomp, Kerkstraat bij nummer 38).

Zwartgeschilderde, gietijzeren handpomp waarvoor natuurstenen getraliede opvangbak, opgesteld te midden van half gesloten laag bakstenen muurtje, thans witgekalkt met zwartgeschilderde plint.

• RAU J., Het Damme van toen en omgeving, Brugge, 1981, p. 43.
  • VAN POUCKE G., Archiefbeelden Damme, v.z.w. 't Zwin Rechteroever Grondgebied Damme-Gloucestershire, 2003, p. 60.

Auteurs: Hooft, Elise; Callaert, Gonda