Dorpswoningen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpswoningen

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Stadskern Damme

Beschrijving

Woonhuizen opgetrokken volgens kadaster in 1898 op de plaats van twee oudere panden, aangeduid op het primitief kadasterplan (1834).

Dubbelhuizen met onbeschilderde bakstenen lijstgevels op natuurstenen plint onder pannen zadeldaken (nok evenwijdig met straat; Vlaamse pannen). Geprofileerde houten kroonlijst op consoles. Deels gecementeerde zijgevels uitgewerkt als trapgevels (8 treden), schouderstukken op natuurstenen console. Muurankers. Arduinen onderdorpels. Decoratief gebruik van rode baksteen voor fries, banden en ontlastingbogen. Rechthoekige (begane grond nummer 14) en getoogde muuropeningen. Schrijnwerk met roedeverdeling in bovenlichten; vernieuwd bij nummer 13. Arduinen trappen.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207 : Mutatieschetsen, Damme, 1898/1.

Auteurs: Hooft, Elise; Callaert, Gonda