't Schuurtje

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed 't Schuurtje

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Stadskern Damme

Beschrijving

" 't Schuurtje", éénlagig gebouw voorheen behorend bij nummer 14, vermoedelijk opklimmend tot de 18de eeuw, zie gebouw weergegeven op Ferrariskaart (1770-1778); volgens kadaster grotendeels heropgebouwd in 1858. tot de tweede Wereldoorlog in gebruik als lagere school, thans herbestemd tot parochiaal centrum, zie vernieuwd interieur en recente aanbouw.

Witgekalkte baksteenbouw op gepekte plint onder pannen zadeldak (nok evenwijdig met de straat; Vlaamse pannen); centraal nieuwe, grote korfboogvormige poort, links ervan in de muur ingewerkte beglaasde rondboognis met Onze-Lieve-Vrouwbeeldje, voorheen geplaatst boven oorspronkelijke deuropening. Enkele bewaarde spanten van dakgebinte, onder meer met inscriptie "ANNO 1807".

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207 : Mutatieschetsen, Damme, 1858/1.

Auteurs: Hooft, Elise; Callaert, Gonda