Gemeentelijke jongensschool

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gemeentelijke jongensschool

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Stadskern Damme

Beschrijving

Voormalige gemeentelijke jongensschool gebouwd in 1953 op een onbebouwd stuk grond, eigendom van de Commissie der Openbare Onderstand (het latere OCMW). In de jaren 1960 in gebruik als openbare bibliotheek en in de jaren 1980 als voorlopige huisvesting van het gemeentelijk Uilenspiegelarchief. Thans zijn er onder meer twee boekhandels in gevestigd en vindt het "museum Charles Delporte" er onderdak. Deze Waalse kunstenaar (schilder-beeldhouwer-dichter en componist) schenkt in de jaren 1990 een groot deel van zijn collectie aan de stad Damme.

Ommuurd L-vormig gebouwencomplex in historiserende stijl. Poortgebouw aan straatzijde met aan oostzijde grote vleugel haaks op de straat en aan noordzijde tweede gebouw parallel met de straat. Tuin ten oosten van het complex, binnenkoer aan de westzijde, beide ommuurd door hoge tuinmuur voorzien van steunberen. Witgeschilderde en verankerde baksteenbouw op zwart geschilderde plint onder haaks op elkaar geplaatste zadeldaken (mechanische pannen). Hoofdvolume van één bouwlaag met grote beeldbepalende tuitgevel voorzien van schouderstukken, vlechtingen en aandaken. Rechthoekige muuropeningen in gedrukte rondboognissen; afgeschuinde dagkanten en afzaten. Stenen kruiskozijnen. Schrijnwerk met grote roedeverdeling. Korfboogvormige toegang onder sierlijst met gestrekte uiteinden; centraal in cartouche gepolychromeerd wapenschild van de stad Damme. Dubbele deur met geprofileerde middenstijl. Arduinen trede. Getraliede keldervensters. Klaslokalen zijde binnenkoer getypeerd door grote rechthoekige muuropeningen waarin schrijnwerk met grote roedeverdeling; betegelde onderdorpels. Links éénlagig poortgebouw met korfboogvormige toegangen. Boven toegang tot museum klein beeldje (vrouwenhoofd). Parallelle vleugel achteraan meer gesloten, met gelijkaardige tuitgevels als aan de straatzijde. Links toegang tot achterliggende tuin. Zuidoostelijk deel van de binnenkoer met vlakke overspanning op betonnen zuilen. Op de binnenkoer vrijstaande beeldhouwwerken van Charles Delporte, onder meer "HULDE AAN BREL", "HULDE AAN BRAZILIA" en een vrouwelijk hoofd (zonder titel ?).

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207 : Mutatieschetsen, Damme, 1938/3, 1954/2.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 212 : Kadastrale legger, Damme, artikels 29, 746 en 974.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 223 : Mutatiestaten, Damme, 1938/25, 1954/32-33.

Auteurs: Hooft, Elise; Callaert, Gonda