Brugwachtershuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Brugwachtershuis

Beschrijving

Voormalig brugwachtershuis gebouwd door de gemeente Uitbergen in 1881. Ingeplant naast de Schelde ter hoogte van de verdwenen Scheldebrug opgericht in 1880 ter vervanging van het hier vanouds gelegen veer over de Schelde tussen Wichelen en Uitbergen.

De ontwerpplannen voor de ijzeren draaibrug van architect Bureau werden besproken in de gemeenteraad van 8 maart 1876. Deze brug werd naar verluidt vernield in 1940 en vervangen door een ophaalbrug, gebouwd door de Duitse bezetter. Door de bouw van de nieuwe vaste brug meer westwaarts in 1962 verloor het brugwachtershuis zijn functie.

Vrijstaande woning van twee bouwlagen naast de verhoogde Scheldedijk waardoor de onderbouw nu onder het straatniveau ligt (vergelijk met oude prentkaarten). Gerenoveerde baksteenbouw van aanvankelijk twee traveeën later verlengd tot drie, onder overstekend zadeldak (voorheen pannen, nu kunstleien). Voorpuntgevel afgewerkt met hoeklisenen en onder de top brede overhoekse baksteenfries. Zoldervenster met ijzeren houder voor vlaggenstok. Licht getoogde muuropeningen met nieuw schrijnwerk.

• Gemeentearchief Berlare, Register van beraadslagingen van de Gemeenteraad, Uitbergen, 1862-1883.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena