Wederopbouwhoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Wederopbouwhoeve

Beschrijving

Achterin gelegen wederopbouwhoeve, toegankelijk via erfoprit met bakstenen pijlers. De site is als dusdanig reeds aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778) en de Atlas der Buurtwegen (circa 1843), op de laatst genoemde kaart als "ferme Van Steene". Op dezelfde plaats heropgebouwd in de jaren 1920, geelbakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken. Ten noordoosten van het erf, boerenhuis met rechter opkamer onder hogere nok, evenals de deur gevat in naar boven versmallende nis (inscriptie "HEILIGE MARIA BID VOOR ONS"), mogelijk refererend aan het vooroorlogse boerenhuis (zie typologie van oude boerenhuizen in de polderstreek). Verzorgde gootlijst op klossen, laadvensters met uitgewerkt windbord. Rechthoekige muuropeningen, verdiept in korfboognissen, deels bewaard houtwerk met kruisindeling en kleine roedeverdeling. Tegen de rechter gevel, oude serre. Ten westen van het erf, bakhuis van het tweeledige type. Voorts stallingen en schuur met eerder verbouwd karakter.

Auteurs: Vanneste, Pol; Missiaen, Halewijn