Herenhuis en maalderij

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis en maalderij

Beschrijving

Herenhuis en maalderij, heropgebouwd circa 1921, vermoedelijk op plaats van tijdens de Eerste Wereldoorlog vernietigde windmolen (voor het eerst aangeduid op kaart van het Militair Cartografisch Instituut van 1911).

Volume van twee bouwlagen onder pannen zadeldak, rechts herenhuis, links maalderij. Verzorgd baksteenmetselwerk - bij het huis verrijkt met arduinen plint, banden en kruiskozijnen - zie doorgetrokken getrapte fries en getrapte dakvensters, laatst genoemde rijkelijk uitgewerkt bij het huis als bekroning van de deurtravee en met overhoeks topstuk met bolbekroning. Sierlijk uitgewerkte muuropeningen van het huis met ontlastingsbogen en verdiept in korfboognissen. Bewaard houtwerk met gelede roedeverdeling in de bovenlichten. Beglaasde ijzeren vleugeldeur met smeedwerk. Maalderij met schuifpoort, laaddeuren en bewaard katrolsysteem. Constructie: bakstenen troggewelven op gietijzeren I-profielen en kolommen.
Rechts aansluitend lager industriëel pand uit de jaren 1930-1940.

Auteurs: Vanneste, Pol; Missiaen, Halewijn