erfgoedobject

Station Pervijze

bouwkundig element
ID
78501
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/78501

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Station Pervijze
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Voormalig station op de lijn nummer 74. Diksmuide-Nieuwpoort. Deze lijn werd in 1868 opgericht en is sinds 1974 buiten dienst. Het station was opgetrokken in een neoclassicistische baksteenarchitectuur, die vrij gebruikelijk was bij stationsarchitectuur (zie prentbriefkaart). Tijdens de Eerste Wereldoorlog vormde de spoorlijn de frontlinie, het station werd in de nacht van 26 op 27 oktober 1914 bestookt door de Duitsers. Het deels vernietigde station werd ingericht als observatiepost. Toen op 27 juni 1917 het enorme Duitse 380 mm kanon gericht op Duinkerken werd opgericht op het gehucht de Leugenboom (Koekelare), werden vanuit de Belgische observatiepost in het station van Pervijze twee rechtstreekse telefoonverbindingen met Duinkerken aangelegd. Deze observatiepost werd evenals die op het Kastanjeplein als "site de guerre" geklasseerd. Toch werd de post van het oude station in 1954 afgebroken.

Het station werd in de jaren 1920 heropgebouwd naar basismodel stationsarchitectuur typerend voor de wederopbouwperiode: baksteenbouw onder pannen wolfsdak met overkragende dakrand en oorspronkelijk hoge gekoppelde muuropeningen met arduinen tussendorpels en aanzetstenen (nu gewijzigd). Bewaarde bakstenen puilijst met overschilderd opschrift "PERVYSE". Links van het station, laag nutsgebouw onder zadeldak. Aan de voorzijde van het station, bewaarde kasseiverharding.

  • Inventarisatie van Relicten uit WO I in de Westhoek (Provincie West-Vlaanderen, "Oorlog en Vrede in de Westhoek", en Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap, Afdeling Monumenten en Landschappen).
  • DE BOT H., Stationsarchitectuur in België, Deel I, 1835-1914, Turnhout, 2003, p. 129.
  • DE BOT H., Stationsarchitectuur in België, Deel II, 1914-2003, Turnhout 2003, p. 50.

Bron: MISSIAEN H. & VANNESTE P. met medewerking van GHERARDTS F. & SCHEIR O. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Diksmuide, Deel I: Deelgemeenten Diksmuide, Beerst, Esen, Kaaskerke, Keiem en Lampernisse, Deel II: Deelgemeenten Leke, Nieuwkapelle, Oostkerke, Oudekapelle, Pervijze, Sint-Jacobskapelle, Stuivekenskerke, Vladslo en Woumen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL18, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanneste, Pol; Missiaen, Halewijn
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Station Pervijze [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/78501 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.