Herberg De Gouden Leeuw

Beschrijving

Aan de hoek met de Schoorbakkestraat gelegen herberg "DE GOUDEN LEEUW" zie opschrift. Beeldbepalend hoekpand heropgebouwd in 1921. Gaat terug op een 19de-eeuwse beraapte herberg die tijdens de Eerste Wereldoorlog vernietigd werd. Hoekoplossing voor de deurtravee: afgeschuinde travee onder uitkragende hoek met grote witgeschilderde kraagsteen. Het schilddak is onderbroken door een brede tuitgevel met vlechtingen. Rechthoekige muuropeningen onder betonnen latei, op de verdieping verdiept in rondboognissen. Bewaard houtwerk met T-indeling.

• BLEYAERT W., Vroeger is niet voorbij... De Grote oorlog in Pervijze, Aartrijke, 2000, p. 43.
  • VANDEWALLE C., De brouwersfamilies Comeyne-Vande Woude in Pervijze. Een korte schets van drie mout- & brouwbedrijven tijdens de 19de en 20ste eeuw, s.l., 2000, p. 16.

Auteurs: Vanneste, Pol; Missiaen, Halewijn