Observatie- en mitrailleurpost

Beschrijving

Observatiepost, achteraan op het Kastanjeplein, tegen de dorpskom van Pervijze. Een naamsteen die naar deze uitkijktoren verwijst, staat vooraan aan het Kastanjeplein, tegen de N35 (Pervijzestraat).

Historische achtergrond

Pervijze lag tijdens de Eerste Wereldoorlog vlak tegen de Belgische eerste linie (langs de spoorwegbedding). In de voormalige pastorie, gelegen ten westen van de in 1895 verdwenen Sint-Katharinakerk, bouwden geallieerde eenheden tijdens de Eerste Wereldoorlog een observatietoren. Van hieruit konden de waarnemers de vijandelijke artillerie observeren en de gegevens doorseinen aan de eigen artillerie, of volgden ze de vijandelijke troepenbewegingen, de aanleg van nieuwe versterkingen…

Tijdens de Tweede Wereldoorlog bouwden de Duitsers een tweede observatiepost van rode baksteen op de constructie uit de Eerste Wereldoorlog. In de Tweede Wereldoorlog fungeerde de toren eveneens als mitrailleurpost.

De gekleurde bakstenen onderaan zouden door een militair ingemetseld zijn en de Belgische driekleur voorstellen. Deze man zou na de oorlog tot op hoge leeftijd elk jaar een bezoek gebracht hebben aan de observatiepost.

In Pervijze werd het station tijdens de Eerste Wereldoorlog eveneens als observatiepost uitgebouwd. Toen het enorme Duitse 380mm kanon van de Leugenboom (Koekelare) vanaf 27 juni 1917 in werking trad, met als objectief Duinkerken, kwamen van hieruit twee rechtstreekse telefonische verbindingen met Duinkerken tot stand. Aanvallen van het kanon, die vanaf de observatiepost werden waargenomen, werden onmiddellijk aan Duinkerken gesignaleerd, waar ontvangstposten door machtige stoomfluiten de bevolking alarmeerden. Deze observatiepost, die samen met een mitrailleurpost tegenover het station als Sites de guerre werden geklasseerd, werd in 1954 afgebroken.

Beschrijving

Bovengrondse militaire constructie, opgetrokken in gebouwen van voormalige pastorij nabij de nu verdwenen Sint-Katharinakerk. De constructie met rechthoekig grondplan is opgetrokken uit baksteen en langwerpige betonblokken van 1 meter lengte, die een dubbele wand vormen, waartussen baksteenpuin gestort is. Op elke verdieping zijn kijkgaten ingewerkt. Bovenaan de toren is een tweede observatiepost van rode baksteen en één kijkopening gebouwd. Het geheel zou zo'n 14 meter hoog zijn. De toren is scheef weggezakt. Een klein detail: rechtsonder zijn drie bakstenen gekleurd in zwart - geel - rood.

• Onroerend Erfgoed West-Vlaanderen, Beschermingsdossier DW002224, Observatietoren uit de Eerste Wereldoorlog (S.N. 2002).
  • S.N. 1924: Les Sites de Guerre, Campagne 1914-1918, Bruxelles, Armée Belge.
  • SEYS R. & COMMEINE L. 2002: Lange Max. Het groot kanon van Leugenboom, Koekelare, Uitgeverij Devriendt, s.p.

Bron: WOI Relict (339): Mitrailleur- en observatiepost (Pervijze - WOI-WOII)
Auteurs: Decoodt, Hannelore; Bogaert, Nele

Aanvullende informatie

De 148th Army Troops Company van de Britse Royal Engineers schreven in oktober 1917 in hun oorlogsdagboek dat ze bezig waren met het optrekken van observatieposten voor de artillerie in oude gebouwen in Pervijze en Ramskapelle. Mogelijk bouwden ze toen ook (mee aan) deze observatiepost.

• OLDHAM P. 2014: Armageddon’s Walls. British pill boxes 1914-1918, Barnsley, 266-267.