erfgoedobject

Oorlogsgedenkteken voor de slachtoffers van beide wereldoorlogen

bouwkundig element
ID
78468
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/78468

Juridische gevolgen

Beschrijving

Oorlogsgedenkteken op het dorpsplein van Oudekapelle, rechts van de voormalige pastorie, waar zich in de tuin nog een mitrailleurpost bevindt.

Oudekapelle kreeg het hard te verduren tijdens de Eerste Wereldoorlog. Op 20 oktober 1914, toen de gebouwen van het dorp al grotendeels werden opgeëist door de militairen, vielen de eerste obussen op het dorp. Eens het front zich stabiliseerde, lag Oudekapelle achter de eerste Belgische linie, nog geen drie kilometer van het front verwijderd.

Beschrijving

Op een vierkantig podium uit rode baksteen staat een meerdelig voetstuk gedeeltelijk van baksteen, gedeeltelijk van hardsteen met geprofileerde kroonlijst. Op de top staat een kleine obelisk.

Op de obelisk: een klaverkruis en een oorlogskruis met gekruiste palm- en eikentak. De overgang naar de sokkel is versierd met een aaneengesloten rij zwarte driehoeken. Op de sokkel: op de voorkant bovenaan 'Oudecappelle aan zyne Helden 1914-1918', onderaan '1940-1945', de naam; op de linkerkant de namen van de 'soldaten'; op de rechterkant de namen van de 'burgers', alfabetisch. Uitgehouwen, wit beschilderde letters.

Uitvoering: Bossaert, Diksmuide (gesigneerd)

H. 216 cm x Br. 212 cm x D. 212 cm

  • DEMOEN H. 1984: Het Diksmuidse van toen, Brugge.
  • JACOBS M. 1996: Zij, die vielen als helden... Inventaris van de oorlogsgedenktekens van de twee wereldoorlogen in West-Vlaanderen, deel 2, Brugge.
  • Onderzoek / notities door Roger Verbeke.

Bron: WOI Relict (258): Obelisk voor de militaire en burgerlijke slachtoffers (Oudekapelle - WOI-WOII)
Auteurs: Decoodt, Hannelore; Bogaert, Nele
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Oorlogsgedenkteken voor de slachtoffers van beide wereldoorlogen [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/78468 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.