erfgoedobject

Hoeve Slaghek

bouwkundig element
ID
78412
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/78412

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Slaghek
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Hoeve zogenaamd "Slaghek" (zie stafkaart). Site alsdusdanig reeds aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778) en de Atlas der Buurtwegen (circa 1843), doch als een licht dieperin gelegen hoeve met losstaande bestanddelen. Bij de wederopbouw in de jaren 1920 wordt de hoeve dichter bij de Groignestraat heropgebouwd met een boerenhuis van twee bouwlagen met haaks daarop de stallingen en de schuur. Verzorgde baksteenbouw met referenties aan de 19de-eeuwse hoevebouw: zie geelbakstenen boerenhuis met gebruik van rode baksteen voor banden en strekken en bewaard verzorgd houtwerk met T-indeling, de afwerking van de puntgevels van de zuidelijke schuur/ stalling met laadluik, uilengat en getorst topstuk. De voorgevel van het boerenhuis is naar de straat gericht met voortuin met muur en hekwerk.


Bron: MISSIAEN H. & VANNESTE P. met medewerking van GHERARDTS F. & SCHEIR O. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Diksmuide, Deel I: Deelgemeenten Diksmuide, Beerst, Esen, Kaaskerke, Keiem en Lampernisse, Deel II: Deelgemeenten Leke, Nieuwkapelle, Oostkerke, Oudekapelle, Pervijze, Sint-Jacobskapelle, Stuivekenskerke, Vladslo en Woumen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL18, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanneste, Pol; Missiaen, Halewijn
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoeve Slaghek [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/78412 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.