Geallieerde betonnen militaire post

Beschrijving

Bovengrondse betonnen militaire constructie aangebouwd aan stallingen boerderij Alveringemstraat 23, op circa 2,5 kilometer ten noordwesten van Nieuwkapelle en ongeveer vijf kilometer ten westen van de IJzer, in vlak landbouwgebied.

Het betreft een betonnen constructie van vermoedelijk Belgische makelij, opgetrokken achter de tweede Belgische verdedigingslinie. Vlakbij lag een vertakking van een spoorweg, die komende van Fortem tot aan de Grognie liep. In de onmiddellijke omgeving zijn nog betonnen constructies teruggevonden.

Betonnen constructie, nu aangebouwd aan stallingen, waarbij grondoppervlak zo'n 50 centimeter lager als huidig oppervlak gelegen is. De constructie heeft een rechthoekig grondplan van circa vijf op zes meter. Het beton (met grove kiezels) is vermoedelijk gegoten tegen een nu verdwenen constructie, getuige hiervan de oneffen vorm, de indrukken van bakstenen en hier en daar overgebleven bakstenen in de muren. Er is ronde wapening in het beton zichtbaar. Het dak is vlak en zou geen openingen bevatten.

De enige toegang, aan de noordkant, geeft via een trapje uit op een kleine gang, die op zijn beurt aan weerszijden uitmondt in één ruimte. De muren binnenin zijn witgekalkt en vermoedelijk deels opgebouwd uit grote betonblokken. De plafonds zijn verstevigd met ijzeren profielen. Elke ruimte bevat een vensteropening: aan de oostkant meet die opening circa H. 35 x L. 55 x D. 75cm (= dikte muren), aan de westkant H. 25 x L. 35 x D. 85cm. In de oostelijke binnenruimte steken T-profielen uit in de middenmuur.

Auteurs: Decoodt, Hannelore; Bogaert, Nele