De Polderhoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed De Polderhoeve

Beschrijving

Achterin gelegen hoeve "DE POLDERHOEVE", zie houten naambord. Hoeve met lage aaneengesloten bestanddelen onder pannen zadeldaken U-vormig rondom geasfalteerd erf opgesteld. Reeds op de Ferrariskaart (1770-1778) aangeduid met gelijkaardige constellatie. Erftoegang geflankeerd door bakstenen pijlers en rechts eenvoudig bakstenen kapelletje van voor de Eerste Wereldoorlog met een Onze-Lieve-Vrouwbeeldje.

Ten westen van het erf, witgekalkt boerenhuisvolume van het langgestrekte type met respectievelijk links en rechts geïncorporeerde stalling en sterk verbouwd wagenhuis met klimmende dakkapel. Boerenhuis met oude kern, zie linkse opkamertravee onder verhoogde nok waarbij de puntgevels zijn afgewerkt met muurvlechtingen. Laaghuis sterk verbouwd met vernieuwd parement en uitbouw achteraan onder lessenaarsdak. Stalgedeelte van 1864 (zie mutatieschets) met getoogde staldeuren en laadluik onder klimmend dak. Ten noorden aansluitend op het boerenhuisvolume, verbouwde 18de-eeuwse stalvleugel die in een latere fase werd opgehoogd, zie bewaarde muurvlechtingen. Ten zuiden, stalvleugel van de jaren 1920. Ten westen langs de erftoegang, afzonderlijk volume met vermoedelijk 19de-eeuws bakhuis als kern.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen West-Vlaanderen te Brugge: Primitief percelenplan, Leke.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge: 207 Mutatieschetsen, Leke, schets nr. 1864/2.