Gedenkteken voor de slachtoffers van beide wereldoorlogen

Beschrijving

Gedenkteken voor de militaire en de burgerlijke slachtoffers van de Eerste en de Tweede Wereldoorlog. Gedenkteken in blauwe hardsteen op rechthoekig podium. Centrale graftombe onder witgeschilderde schilddakvormige dekplaat met zwart kruis, geflankeerd door twee sokkels met witgeschilderde liggende leeuwen met opengesperde muilen. Achteraan, obeliskvormige sokkel met witgeschilderde buste van koning Albert I en de opschriften: "LEKE AAN ZIJNE HELDEN", "SOLDATEN 1914-18" en "40-45" met de bijhorende namen. Op de sokkels, respectievelijk links en rechts de opschriften: "BURGERS 14-18" en "BURGERS 40-45" met bijhorende namen. Uitgehouwen en witgeschilderde letters.

Dit gedenkteken werd voor de eerste maal onthuld in 1924 en in 1946 aangepast in zijn huidige vorm waarbij een gedenkplaat met het opschrift: "WIJ WILDEN, WAT WAS RECHT EN WONNEN WAT WIJ WILDEN - 1914-1918" en twee flankerende marmeren gedenkstenen werden vervangen door de huidige naamplaten.

• JACOBS M. 1996: Zij die vielen als helden... Inventaris van de oorlogsgedenktekens van de twee wereldoorlogen in West-Vlaanderen, deel 2, Brugge, 215.
  • VANDENBUSSCHE L. 1978: Leke en zijn verleden, Zingem, 78 en 80 (foto).

Auteurs: Vanneste, Pol; Missiaen, Halewijn