Pastorie met versterkte kelder

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Pastorie

• is deel van de aanduiding als beschermd cultuurhistorisch landschap Oudlandpolders van Lampernisse

Beschrijving

Voormalige pastorie met voortuin. Voor de Eerste Wereldoorlog gebouw van twee bouwlagen onder zadeldak, ruime voortuin met toegangspoortje en wellicht ook brug over de omwalling. Zowel het volume als het poortje worden hernomen in de heropgebouwde pastorie, de omwalling werd echter gesupprimeerd.

Eenvoudige geelbakstenen pastorie uit de wederopbouwperiode naar ontwerp van architect Jozef Viérin (Brugge). Dubbelhuis van twee bouwlagen onder zadeldak. Rechthoekige muuropeningen gevat in een geriemde omlijsting. Vernieuwd houtwerk.
Aan de straat, rondboogpoortje met steunberen, gevat onder zadeldak op korbelen.

Onder de pastorie is een Belgische schuilplaats van de Eerste Wereldoorlog bewaard. Tijdens de oorlog werd de kelder onder de ruïnes van de pastorie gebetonneerd. Twee witgeschilderde vertrekken.

• Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg West-Vlaanderen, Cel Monumenten en Landschappen, archief nr. 732. (inhoudelijk dossier Oudlandpolders van Lampernisse)
  • Inventarisatie van Relicten uit de de Eerste Wereldoorlog in de Westhoek (Provincie West-Vlaanderen, "Oorlog en Vrede in de Westhoek", en Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap, Afdeling Monumenten en Landschappen).
  • Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium, Fototheek.
  • NOTEBAERT A., NEUMANN C. e.a., Inventaris van het archief van de Dienst der Verwoeste Gewesten, Algemeen Rijksarchief, Brussel, 1986 (dossier nummer 5128 over pastorie).

Auteurs: Vanneste, Pol; Missiaen, Halewijn