Gemeenteschool

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gemeenteschool

• is deel van de aanduiding als beschermd cultuurhistorisch landschap Oudlandpolders van Lampernisse

Beschrijving

Voormalige, gerenoveerde gemeenteschool, gelegen binnen het beschermd landschap van de Oudlandpolders van Lampernisse (M.B. van 30.01.2002, ook te Alveringem en Veurne). De gemeenteschool werd vermoedelijk in de tweede helft van de 19de eeuw opgericht. De school met onderwijzerswoning werd in 1898 door twee zusters annunciaten uit Veurne overgenomen, een gedeelte van de school werd ook als gemeentehuis gebruikt. Ze werd tijdens de Eerste Wereldoorlog vernietigd en in 1919-1923 heropgebouwd naar het model van de vooroorlogse gemeenteschool, dit naar ontwerp van architect Jozef Viérin (Brugge).

Langgestrekt bakstenen gebouw onder zadeldak (rode Vlaamse pannen), arduinen steen met opschrift "GEMEENTE SCHOOL". Typologie van het overheidsgebouw gemarkeerd door het hogere huis van de (hoofd)onderwijzer geflankeerd door lagere gebouwen met links een klasgebouw. Achteraan sluit bij de klassen een lange tuinmuur aan. Gewijzigde muuropeningen en vernieuwd houtwerk, met rolluikkasten deels naar oud model.

• Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg West-Vlaanderen, Cel Monumenten en Landschappen, archief nr. 732. (inhoudelijk dossier Oudlandpolders van Lampernisse)
  • DECOUTERE A., Wedstrijd tussen de gemeenten van de Arrondissementen Veurne en Diksmuide. Verslag over de gemeente Lampernisse, s.l., 1952 (foto van het gebouw na de Eerste Wereldoorlog).
  • DEMOEN H., Het Diksmuidse van toen, Een verzameling beknopte historische gegevens, aangevuld met historische foto's en prentbriefkaarten, Brugge, 1984, p. 117 (foto voor de Eerste Wederoorlog).
  • NOTEBAERT A., NEUMANN C. e.a., Inventaris van het archief van de Dienst der Verwoeste Gewesten, Algemeen Rijksarchief, Brussel, 1986 (dossier nummer 5127 over de gemeenteschool).

Auteurs: Vanneste, Pol; Missiaen, Halewijn