Russisch-Orthodox klooster en kerk

Beschrijving

Russisch-Orthodox klooster en kerk “Parochie Moeder Gods, troosteres der bedroefden”. In de jaren 1980 werd op deze plaats een kloostergemeenschap gesticht met een kleine kapel. Het klooster is ingericht in een laag boerenarbeidershuis naar verluidt van circa 1903, met bewaard houtwerk met gelede roedeverdeling en luiken. Aanpassingen aan het huis: bekroning met kruis en houten poortdoorgang met links en rechts afbeelding van heiligen. In 1988 werd een kleine Russisch-Orthodoxe kerk gebouwd naar ontwerp van architect Hugo Dezutter (Veurne), naar verluidt naar het voorbeeld van een houten kerk van Novgorod.

Eenbeukig kerkje opgetrokken uit eenvoudige materialen (betonsteen en gekleurde kunstleien). Het gekleurde dakenspel (zadeldaken met lagere nok voor het portaal en de apsis) met de grote zeshoekige dakruiter en het kleinere ajuinvormige torentje zorgt ervoor dat de kerk erg beeldbepalend is, zowel vanaf de weg Nieuwpoort-Diksmuide (Pervijzestraat) als vanaf de de Rousdammestraat.

De interieurwerking wordt bepaald door het houten gebinte en de verzorgde iconostase met iconen.

• BAUWENS J., Lampernisse, in Westhoek, jg. 35, n° 4, 1999, p. 22.