Hoeve Eikendreef

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Eikendreef

Beschrijving

Achterin gelegen hoeve, "EIKENDREEF", zie houten naambord. Hoeve met losstaande en witgeschilderde bestanddelen onder zadeldaken (Vlaamse pannen), min of meer U-vormig rondom onverhard erf opgesteld. Als omwalde hoevesite reeds aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778). De huidige opstelling en volumes klimmen blijkens een vergelijking tussen de Atlas der Buurtwegen (circa 1843) en de kaart van Ph. Vandermaelen (circa 1850) terug tot omstreeks het midden van de 19de eeuw. Ten zuiden, boerenhuis van anderhalve bouwlaag en vijf traveeën met twee opkamertraveeën onder doorlopend zadeldak met kleine klokkenruiter. Bakstenen lijstgevel met segmentboogvormige muuropeningen en verzorgd houtwerk met kleine roedeverdeling in de bovenlichten. Verankerde tuitgevels op schouderstukken met aandaken en sporen van muurvlechtingen als zijgevels. Gootlijst op klossen.

Ten westen, lang stal- en vernieuwd schuurvolume. Ten noorden en ten oosten, respectievelijk kleine stalling en bakhuis van het tweeledige type met aangebouwde stalling. Bakstenen hondenhok onder helmvormige afdekking. Links bij de erftoegang, klein witgeschilderd bakstenen kapelletje van 1951, toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw Middelares aller Genade.

• Waar men gaat langs Diksmuidse wegen, komt men een kapelletje tegen, s.d., s.l.

Auteurs: Vanneste, Pol; Missiaen, Halewijn