Herdenkingskapel de Goussencourt

Beschrijving

Herdenkingskapel de Goussencourt of zogenaamde Vliegenierskapel. Landinwaarts gelegen herdenkingskapel. In 1923 opgericht op initiatief van Graaf Stanislas Théodoor de Goussencourt en zijn echtgenote ter nagedachtenis van hun zoon graaf Paul de Goussencourt, die in mei 1917 op 25-jarige leeftijd als sergeant-vliegenier zijn leven liet tijdens een luchtgevecht en hier neerstortte.

Neogotische kapel opgetrokken in natuursteen naar ontwerp van architect Emile Deltenre uit Ville-sur-Haine (Henegouwen).
Georiënteerde eenbeukige kapel van één travee onder leien zadeldak met driezijdige koorsluiting. Hoge puntgevel op schouderstukken met centraal geajoureerd roosvenster en versneden steunberen. Verhoogde toegang gevat in geprofileerde spitsboognis geflankeerd door twee rondzuilen met knoppenkapiteel. Overige wanden geritmeerd door verjongende steunberen en spitsboogramen met maaswerk (tweelichten) en glas in lood. Geprofileerde gootlijst.

Interieur. Gecementeerd interieur met natuursteenimitatie. Spitstongewelf met dito afwerking. Witstenen altaar met de voorstelling van het paaslam en het opschrift "LAUDETUR JESUS CHRISTUS" opgesteld op een podium met parketvloer. Tweelicht boven het altaar oorspronkelijk ingevuld met een glas-in-loodraam met de voorstelling van Petrus en Paulus, heden ontvreemd. Tegen de noordwand, verzorgd uitgewerkte gedenkplaat (onder meer wapenschild, bladerkrans, rozetten) in similisteen met het opschrift: "A la mémoire de: Comte Paul de Goussencourt engagé volontaire sergent pilot aviateur chevalier de l'Ordre de Leopold II décoré de la Croix de guerre et de la Médaille de l'Yser tué face à l'ennemi en service commandé le 12 Mai 1917 à l'âge de 25 ans; Ses père et mère Stanislas Théodore Marie Comte de Goussencourt et Jeanne Rose Virginie Marie de Patoul Fieuru Comtesse de Goussencourt ont élévé cette chapelle à l'endroit même où est mort pour la Belgique leur fils bien-aimé. Vous qui passez priez pour lui - pour eux MCMXXIII". Witte en zwarte tegelvloer. Verwaarloosde toestand (anno 2004).

• BOGAERT N. & DECOODT H. 2002-2005: Inventarisatie van het Wereldoorlogerfgoed in de Westhoek, project in opdracht van de provincie West-Vlaanderen, “Oorlog en Vrede in de Westhoek”, en Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap, Afdeling Monumenten en Landschappen.
  • BAUWENS J. 1997: De Westhoek tussen IJzer en Noordzee, Brugge, 92.
  • DECOUTERE A. 1988: Kaaskerke met zijn oorlogsmonumenten en kapellen, Den Dyzere, 7.4, 25-28.
  • DEMOEN H. 1995: Notities i.v.m. de herdenkingskapel de Goussencourt te Kaaskerke, onuitgegeven documenten.

Auteurs: Vanneste, Pol; Missiaen, Halewijn