Kapel Onze-Lieve-Vrouw Troost in Nood met lindes

Beschrijving

Kapel "Onze- Lieve-Vrouw Troost in Nood", gebouwd na de Eerste Wereldoorlog ter vervanging van een 18de-eeuwse dankkapel die volgens de overlevering werd opgericht door een rijke grondbezitter die een struikroof overleefde. Als dusdanig reeds weergegeven als kapel op de Ferrariskaart (1770-1778) en als "chapelle Troost en nood" op de Atlas der Buurtwegen (circa 1843). Tussen 1880 en 1886 wordt met de financiële steun van Marie Gilliodts het 18de-eeuwse kapelletje aanzienlijk uitgebreid tot een eenbeukig neogotisch bedehuis van drie traveeën voorafgegaan door een lager portaalvolume. Na de Eerste Wereldoorlog wordt enkel dit lage portaalvolume als kapel heropgebouwd.

Eenvoudige bakstenen wegkapel onder mansardedak op rechthoekige plattegrond geflankeerd door twee Italiaanse populieren. Rondbogige terugspringende bakstenen deuromlijsting.

Interieur. Sober witgeschilderd interieur met bepleisterd tongewelf. Altaar met Onze-Lieve-Vrouwbeeld, gescheiden door ijzeren hekwerk.

• DECOUTERE A., Kaaskerke met zijn oorlogsmonumenten en kapellen, in Den Dyzere, jg. 7, nr. 4, p. 16-21.
  • DEMOEN H., Het Diksmuidse van toen, Een verzameling beknopte historische gegevens, aangevuld met historische foto's en prentbriefkaarten, Brugge, 1984, p. 90.

Auteurs: Vanneste, Pol; Missiaen, Halewijn

Aanvullende informatie

Via desktoponderzoek is vastgesteld dat de populieren vervangen zijn door twee lindes. (Google Maps, Streetview, opname augustus 2009)

Op basis van gegevens uit het Provinciaal Archief West-Vlaanderen kan het ontwerp voor de wederopbouw van de kapel toegewezen worden aan Camille Van Elslande.

• DEGRAEVE M. 2011: Camille Van Elslande op alle fronten. Modern architecturaal denken in een traditionele context, onuitgegeven masterproef, Universiteit Gent, Vakgroep Kunstwetenschappen.