erfgoedobject

Hoeve uit de wederopbouwperiode

bouwkundig element
ID
78230
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/78230

Juridische gevolgen

Beschrijving

Hoeve uit de wederopbouwperiode gelegen in de Betoosterse Broeken. Deze hoeve gaat terug op de vooroorlogse site van de "Grande Distillerie d'Eessen" zoals aangeduid op de Atlas der Buurtwegen (circa 1843) en de kaart van Ph. Vandermaelen (circa 1850). Aanduiding van twee omwalde sites, ten oosten met bijkomend niet omwald neerhof en staakmolen.

De in de jaren 1920 heropgebouwde hoeve wordt gekenmerkt door losstaande witgeschilderde bakstenen bestanddelen onder rode pannen zadeldaken. Opstelling: deels bewaarde omwalling waarbinnen het L-vormig volume van poortgebouw (evenwijdig met de spoorlijn) en huis, waarachter zich het langgestrekte en hogere volume van stalling en schuur bevindt. De straatzijde van het poortgebouw en huis wordt getypeerd door een tuitgevel met vlechtingen (huis) en een korfbogige poortdoorgang onder verhoogde dakoverstek. Voorts rechthoekige en getoogde muuropeningen met kleine roedeverdeling. De erfzijde van het huis deels met vernieuwd parement, deels bewaarde kozijnconstructies met kleine roedeverdeling en klimmende dakkapellen. Het poortgebouw aan de erfzijde incorporeert de paardenstalling.

Achterliggende stalling, dwarsschuur en wagenhuis onder verspringende zadeldaken, korfboogpoort en versneden steunberen. Deels gewijzigde muuropeningen zie actueel landbouwgebruik

  • ERVINCK L., DEBAEKE S., Het drama van Esen, Koksijde, 1996, p. 118 (foto van de kapotgeschoten stokerij).

Bron: MISSIAEN H. & VANNESTE P. met medewerking van GHERARDTS F. & SCHEIR O. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Diksmuide, Deel I: Deelgemeenten Diksmuide, Beerst, Esen, Kaaskerke, Keiem en Lampernisse, Deel II: Deelgemeenten Leke, Nieuwkapelle, Oostkerke, Oudekapelle, Pervijze, Sint-Jacobskapelle, Stuivekenskerke, Vladslo en Woumen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL18, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanneste, Pol; Missiaen, Halewijn
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoeve uit de wederopbouwperiode [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/78230 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.