erfgoedobject

Wederopbouwhoeve

bouwkundig element
ID
78156
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/78156

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Wederopbouwhoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Verbouwde wederopbouwhoeve van de jaren 1920 met aan de gevel van het boerenhuis een bronzen gedenkplaat als huldeblijk aan Luitenant-kolonel Maximilien Rademakers. Op 7 mei 1915 beveelt het Belgische Algemene Hoofdkwartier aan de 5de Legerdivisie om ten noorden van Diksmuide een bruggenhoofd over de IJzer te veroveren en uit te bouwen. De opdracht wordt toevertrouwd aan het 3de Regiment Jagers te Voet die in de nacht van 9 op 10 mei de IJzer overschrijdt en er een stelling inricht. De daaropvolgende weken trachten de Duitse troepen de stelling terug in te nemen, waarbij circa 130 soldaten sneuvelen, waaronder ook Maximilien Rademakers, de bevelhebber van het regiment. Rechthoekige bronzen gedenkplaat met het tweetalige opschrift: "Huldeblijk der verbroederingen van de 3de en 6de reg(imen)ten Jagers te Voet aan hun roemrijke korpsoverste de Lt Colonel S.B.H. Maximilien Rademakers", "Hier vond hij op 12 juni 1915 de heldendood" en "Snelden hem ter hulp en sneuvelden" met de bijhorende namen van de gesneuvelden en de data "1914-1918". De gedenkplaat werd ingehuldigd op 18 juni 1950.

  • Inventarisatie van Relicten uit de Eerste Wereldoorlog in de Westhoek (Provincie West-Vlaanderen, "Oorlog en Vrede in de Westhoek", en Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap, Afdeling Monumenten en Landschappen).

Bron: MISSIAEN H. & VANNESTE P. met medewerking van GHERARDTS F. & SCHEIR O. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Diksmuide, Deel I: Deelgemeenten Diksmuide, Beerst, Esen, Kaaskerke, Keiem en Lampernisse, Deel II: Deelgemeenten Leke, Nieuwkapelle, Oostkerke, Oudekapelle, Pervijze, Sint-Jacobskapelle, Stuivekenskerke, Vladslo en Woumen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL18, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanneste, Pol; Missiaen, Halewijn
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Wederopbouwhoeve [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/78156 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.