Stadspark van Diksmuide

Beschrijving

Stadspark van Diksmuide, ingesloten door de Oostvesten, de Stationsstraat, de Lange Veldstraat en de Laura Fredericqstraat. Het park werd na de eerste Wereldoorlog ingericht op onteigende gronden die voor 1856 de oostvesten van de stad vormden en waarop in de 18de eeuw nog verscheidene molens stonden. Op het "Plan der Stad Dixmude" van 1885 vormen de Oostvesten en in het verlengde daarvan het "Drooghof" (nu een deel van Oostvesten) echte straten die reeds aan beide zijden bebouwd zijn, dit met uitzondering van een stukje bewaarde vestingen waarop de "Kattemolen", een houten staakmolen die in 1895 of 1901 werd afgebroken. De molenwal is deels bewaard in het huidige stadspark. Het park werd na de Eerste Wereldoorlog ingericht met financiële steun van de stad Luik.

Het vrij grote stadspark wordt bepaald door een kronkelend tracé van de paden, een beplanting met onder meer acacia, kastanje en beuk, een vijver, een achthoekige kiosk in een gecementeerde boomschorsimitatie (de oorspronkelijke dakbedekking is verwijderd), een borstbeeld van de geneeskundige Montanus en een oorlogsgedenkteken van 1963 voor admiraal Ronarc'h.

• DEMOEN H., Het Diksmuidse van toen. Een verzameling beknopte historische gegevens, aangevuld met historische foto's en prentbriefkaarten, Brugge, 1984, p. 34.
  • DENEWET L., Solidariteit voor omgevallen molen te Diksmuide in 1824, in Mededelingenblad werkgroep West-Vlaamse Molens vzw, jg. 15, nr. 2, 1999, p. 96-98.
  • PIETERS R., De geschiedenis van Dixmude naar de beste oorkonden, Diksmuide, 1885 (kaart van 1885).

Auteurs: Vanneste, Pol; Missiaen, Halewijn