Hoekcomplex met winkel en arbeiderswoning

Beschrijving

Gelegen aan de hoek met Fuselierstraat. Handelspand (nummer 4) heropgebouwd in de jaren 1920, met rechts aansluitend laag arbeidershuis (nummer 2). Gedenksteen: "IN DIT HUIS WERD OP 26 OCT. 1808 GEBOREN DE DICHTERES MARIA DOOLAEGHE VROUW VAN ACKERE". Grootschalig hoekpand van twee bouwlagen, gekenmerkt door de hoektravee met overhoekse erker, getrapte dakvensters en risaliet, en bewaard houtwerk met kleine roedeverdeling, verdiept in korfboognissen. De puilijsten en het laadvenster wijzen op de voormalige handelsfunctie. Rechts aansluitend arbeidershuisje met dakvensters in tuitgevel. In 1935 werd bijkomend een schuifraam geplaatst (zie bouwplan).

• Stadsarchief Diksmuide, Bestand wederopbouw Diksmuide na 1914-1918 (niet genummerd).
  • DEVREKER R., Diksmuide in oude prentkaarten, Zaltbommel, 1973, prentkaart 34 (het vooroorlogse huis).

Auteurs: Vanneste, Pol; Missiaen, Halewijn