erfgoedobject

Appelmarktbrug

bouwkundig element
ID
78075
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/78075

Juridische gevolgen

Beschrijving

Kleine Dijk zonder nummer/ Grote Dijk/ Vismarkt. Zogenaamde "Appelmarktbrug" over de Handzamevaart naar de Vismarkt. Naamgeving naar de oude naam "Appelmarkt" voor de Vismarkt. In 1921-1922 heropgebouwd naar het historische model van de bruggen over deze vaart, naar ontwerp van ingenieur C. Lesy (Brugge). Drieledige boogbrug in gele baksteenbouw, gebruik van arduin voor boogomlijsting en steunberen. Uitgewerkt met zwik naar de Kleine Dijk toe.

Aan de ene zijde, steen met wapenschild en jaartal "1921", aan andere zijde met wapenschild en jaartal "1563" (mogelijk gerecupereerde oude steen).
Beeldbepalende trap vanaf de Vismarkt, afgezet met twee arduinen palen waartussen ketting.

Bij de aftocht van het Belgische leger in 1940 werden gaten in het baksteenmetselwerk van de bogen van de bruggen (op vandaag nog steeds bewaard) gemaakt, dit met de bedoeling om de bruggen te laten exploderen. Gekasseid wegdek.

  • DEVREKER R., Diksmuide in oude prentkaarten, Zaltbommel, 1973, prentkaart 17.
  • NOTEBAERT A., NEUMANN C. e.a., Inventaris van het archief van de Dienst der Verwoeste Gewesten, Algemeen Rijksarchief, Brussel, 1986 (dossier 2091 betreffende de wederopbouw van de Appelmarktbrug).

Bron: MISSIAEN H. & VANNESTE P. met medewerking van GHERARDTS F. & SCHEIR O. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Diksmuide, Deel I: Deelgemeenten Diksmuide, Beerst, Esen, Kaaskerke, Keiem en Lampernisse, Deel II: Deelgemeenten Leke, Nieuwkapelle, Oostkerke, Oudekapelle, Pervijze, Sint-Jacobskapelle, Stuivekenskerke, Vladslo en Woumen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL18, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanneste, Pol; Missiaen, Halewijn
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Is deel van
    Handzamevaart met omgeving

  • Is deel van
    Kleine Dijk


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Appelmarktbrug [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/78075 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.