erfgoedobject

Portierswoning met toren en poort van Boterhalle

bouwkundig element
ID
78029
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/78029

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als beschermd monument Boterhalle
    Deze bescherming is geldig sinds

  • is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Boterhalle
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Grote Markt met omgeving
    Deze bescherming is geldig sinds

Beschrijving

"BOTERHALLE", zie opschrift in similisteen boven de poortdoorgang. Na de Eerste Wereldoorlog wordt beslist om op het grote vrijgekomen L-vormige perceel van het vooroorlogse " 't Groot Sint-Joorishof" (zie straatinleiding Koning Albertstraat) van de schuttersgilde een Boterhalle te bouwen in een poging om de traditionele zuivelmarkt nieuw leven in te blazen. In 1971 geeft men echter de botermarkt op en wordt de portierswoning omgevormd tot Toeristische Dienst. De overdekte markthal wordt met de nodige aanpassingen herbestemd tot fuifzaal.

Complex bestaande uit een portierswoning aan de Grote Markt en een achterin gelegen overdekte markthal, gebouwd circa 1928 naar ontwerp van architecten Jozef Viérin en Lucien Coppé (Brugge).

Aan de Grote Markt (voormalige portierswoning), breedhuis opgetrokken in een historiserende en regionaal geïnspireerde baksteenarchitectuur, zie lijstgevel onder zadeldak met beluikte rechthoekige muuropeningen op bakstenen afzaten in korfboogvormige vensternissen, geprofileerde korfboogvormige toegang met afzonderlijk bovenlicht, dakkapel en trapgevels op schouderstukken met aandaken als zij- en achtergevel. Achteraan, geïntegreerde achtzijdige bakstenen toren met leien peerkraal en windvaan als referentie naar de achtzijdige toren van " 't Groot Sint-Joorishof". Vernieuwd houtwerk. Rechts aansluitend, afzonderlijke korfboogvormige poorttrave onder leien zadeldak.

Achterin gelegen markthal overdekt door middel van pannen schilddaken rustend op betonelementen in de vorm van korfboogvormige scheibogenarcades. Interne planopbouw van twee beuken uitgevend op vier vleugels oorspronkelijk geschikt rondom onregelmatig binnenplein, thans overdekt door middel van een recente metaal- en glasstructuur. De zichtbare buitenmuren van deze markthal werden eveneens van een nieuw parement in betonsteen voorzien.

  • Provinciale Bibliotheek Tolhuis, Fototheek.
  • Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium, Fototheek en website.
  • DEMOEN H., Het Diksmuidse van toen. Een verzameling beknopte historische gegevens, aangevuld met historische foto's en prentbriefkaarten, Brugge, 1984, p. 18 en 68.
  • DEMOEN W., Diksmuide, een stad in beweging. Wederopbouw 1915-1935, 1993, onuitgegeven licentiaatsverhandeling St.-Lucas Gent, p. 58.
  • DEVREKER R., Diksmuide in oude prentkaarten, Zaltbommel, 1973, prentkaart 30.
  • MOONS W., Van IJzer tot polder, Leuven, 1995, p. 50.
  • NOTEBAERT A., NEUMANN C. e.a., Inventaris van het archief van de Dienst der Verwoeste Gewesten, Algemeen Rijksarchief, Brussel, 1986 (dossier nr. 3079 over het vredegerecht en de overdekte markt).

Bron: MISSIAEN H. & VANNESTE P. met medewerking van GHERARDTS F. & SCHEIR O. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Diksmuide, Deel I: Deelgemeenten Diksmuide, Beerst, Esen, Kaaskerke, Keiem en Lampernisse, Deel II: Deelgemeenten Leke, Nieuwkapelle, Oostkerke, Oudekapelle, Pervijze, Sint-Jacobskapelle, Stuivekenskerke, Vladslo en Woumen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL18, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanneste, Pol; Missiaen, Halewijn
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

De achterin gelegen markthal is gesloopt. De portierswoning met geïntegreerde achtzijdige toren en de poortdoorrit bleven bewaard.

  • Informatie verkregen tijdens het openbaar onderzoek voor de vaststelling van de inventaris bouwkundig erfgoed in West-Vlaanderen (2023).
Auteurs: Jacobs, Els
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Portierswoning met toren en poort van Boterhalle [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/78029 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.