• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis

• is aangeduid als beschermd monument Burgerhuis

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Handzamevaart met omgeving

Beschrijving

Burgerhuis in de jaren 1920 heropgebouwd. Bakstenen lijstgevel met opvallende centrale in- en uitgezwenkte gevel met topstuk als referentie naar de 17de-eeuwse herberg "Den Papegaei" (zou dateren van 1631), die voor de oorlog op de hoek van de Grote Dijk en de Begijnhofstraat stond. Barokke natuurstenen deuromlijsting met afzonderlijk bovenlicht met natuurstenen voluten, segmentboogvormige waterlijst en metalen diefijzers. Rechthoekige muuropeningen met verzorgd houtwerk met kleine roedeverdeling. Gootlijst op consoles. Aan de achterzijde, recente uitbreiding naar verluidt naar ontwerp van architect Arthur Degeyter (Brugge).

• Provinciaele Bibliotheek Tolhuis, Fototheek.
  • DEMOEN H., Het Diksmuidse van toen. Een verzameling beknopte historische gegevens, aangevuld met historische foto's en prentbriefkaarten, Brugge, 1984, p. 39.
  • DEMOEN W., Diksmuide, een stad in beweging. Wederopbouw 1915-1935, 1993, onuitgegeven licentiaatsverhandeling St.-Lucas Gent, p. 56-59.
  • DEVREKER R., Diksmuide in oude prentkaarten, Zaltbommel, 1973, prentkaart 15, 17.
  • VAN OUTRYVE R., Diksmuide door de eeuwen heen, s.l., 1981, p. 80.