Veevoederfabriek De Polders

Beschrijving

Achterin gelegen voormalige veevoederfabriek zogenaamd "De Polders". Voor de Eerste Wereldoorlog stond op deze plaats de "brouwerij Van Hille". Na de Eerste Wereldoorlog wordt de vernietigde brouwerij heropgebouwd met financiële steun van de Dienst der Verwoeste Gewesten. In 1929 is de brouwerij bedrijfsklaar. Na enkele jaren - tot 1940 - wordt de brouwerij echter gewoon depothouder van andere brouwerijen.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog gebruiken de Duitse troepen de brouwerij als opslagplaats voor hooi en stro (de paarden waren gestald in de achtergelegen Broederschool). Vanaf 1944 wordt de brouwerij door Henri Hoet omgevormd tot de veevoederfabriek "De Polders".

In 1965 wordt dan een 'torenvolume' gebouwd: geelbakstenen volume van vijf bouwlagen + hoger opgetrokken gedeelte rechts, wellicht voor transportsysteem of ter hoogte van silo. De inboedel is niet meer aanwezig.

Aan de straat, eenvoudig halfvrijstaand woonhuis met geglazuurde terracottapaneel met opschrift "DE BIJLANDER" boven de deur, met afbeelding van pakhuizen, een zeilschip en mannen die zakken dragen, verwijzend naar de (vooroorlogse) havenactiviteit en wellicht ook naar de veevoederfabriek.

• TIMPERMAN MAURITZ, Veevoederfabriek De Polders Grote dijk Diksmuide (onuitgegeven tekst).

Auteurs: Vanneste, Pol; Missiaen, Halewijn