Kasteelsite Leyssele

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kasteelsite Leyssele

Beschrijving

Voormalige locatie van kasteel "Leyssele", ontstaan als één van de oudste nederzettingen uit de fiscus Weinebrugge. In de 13de eeuw vermeld als eigendom van de heren van Assebroek, later in handen van de jezuïeten. Op het einde van de 19de eeuw verbouwd in neo-renaissancestijl. In 1938 aangekocht door de zusters van de Heilige Vicenzo a Paolo uit Merkem. In 1939, opening van een kleuterklas in de oranjerie, in het kasteel zelf wordt een rusthuis ondergebracht. In 1954-1955, bouw van een modern schoolgebouw los van het kasteel. In 1962-1963, start met lagere school.
Eentonig bakstenen gebouw uit de jaren 1960 met aan het uiteinde een vrij origineel uitgewerkte kapel met betonnen skelet, deels met glas in lood.

Aanpalend park is een restant van het voormalige kasteelbos met vijver.

• BONDUEL P., Geschiedenis van de Brugse rand. Sint-Michiels, 1992, p. 70-71.