Kasteeldomein De Rode Poort

Beschrijving

Voormalige locatie van kasteel "De Rode Poort", gelegen in een park. Heden een bepleisterde en beschilderd gebouw met villa-allures, ingericht als kantoren. Het 19de-eeuwse koetsgebouw eveneens zwaar gerestaureerd en met zelfde functie.

Een in oorsprong 15de-eeuwse site met hofstede, die in de loop van de 17de eeuw wordt vermeld als kasteelhoeve, wordt in 1845 aangekocht door Baron Jules de Serret-van Caloen. Het primitief kadasterplan van circa 1835 toont het kasteeldomein dat deels wordt afgebakend en deels wordt doorsneden door de Kerkebeek; ten zuiden van de Kerkebeek strekt zich een langwerpig, door dreven verdeeld park aan dat loopt tot aan de huidige Heidelbergstraat. De aankoop (omschreven als een ruil) omvat volgens de gegevens van het kadaster een “chateau, remises, étables, laboue, verger, jardinage, deux petites fermes, grages étables, bois, chemins drèves a St Michel”.

In 1877 laat Baron Henri-Charles de Serret volgens het kadaster in zijn boomgaard een (nog bestaand) koetshuis bouwen. In 1880 wordt het bestaande kasteel afgebroken om een nieuw te bouwen in meer noordelijke richting. Een mutatieschets toont aan dat het kasteel in 1848 wordt vereenvoudigd qua vorm (de halfronde hoektorens worden rechthoekig gemaakt) en wellicht krijgt het gebouw het huidige grondplan. Volgens het kadaster wordt dit gebouw in 1961 verkocht aan de C.V. Interkommunale.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Sint-Michiels, 1878/6.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 212: Kadastrale legger, Sint-Michiels, artikelnummer 3264.
  • BONDUEL P. 1992: Geschiedenis van de Brugse rand. Sint-Michiels, p. 57-58.

Bron: VANWALLEGHEM A. & VAN VLAENDEREN P. met medewerking van GILTÉ S. & DENDOOVEN K. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Brugge, Deelgemeente Sint-Michiels, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL22, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia

Park

19de-eeuws kasteeldomein waarvan het deel ten zuiden van de Kerkebeek reeds op de Poppkaart met een drevenpatroon ontsloten is. Ook de lange, latere toegangsdreef tot aan de toenmalige Steenweg van Loppem (huidige Heidelbergstraat) staat hier op afgebeeld. Baron Henri-Charles de Serret laat vermoedelijk in de tweede helft van de 19de eeuw het deel ten noorden van de Kerkebeek heraanleggen in landschappelijke stijl. Deze aanleg met een toegang vanaf de Rijselstraat, een rondweg rondom het kasteel en weiden of hooiland ten zuiden, heeft op dat moment nog geen verbinding met het zuidelijke formele deel dat vandaag als 'bosje Claeys' gekend is.

Pas op de topografische kaart van 1932 zijn beide delen met een brug over de Kerkebeek en het doortrekken van de toegangsdreef met elkaar verbonden. Mogelijk zijn deze veranderingen uitgevoerd in opdracht van rechter Charles Goethals die het domein in 1920 aankocht en als buitenverblijf gebruikte.

Sinds 1974 sloot de stad met de opeenvolgende eigenaars een bruikleenovereenkomst af om het domein als openbaar wandelpark open te stellen.

Park doorsneden door de Kerkebeek met vijver, zuidelijke vista, parkbos met drevenpatroon en monumentale bomen. In de toegangsdreef zijn zomereiken en dichter bij het park bruine beuken aangeplant.

• Kaart van België, Militair Cartografisch Instituut, uitgegeven in 1928-1950, schaal 1:20.000.
  • Google Maps, Streetview, Rijselstraat 231, Brugge [online] (geraadpleegd op 18 oktober 2022).