erfgoedobject

Hoeve Aandekooi

bouwkundig element
ID
77746
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/77746

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Aandekooi
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Hoeve "Aandekooi". Oorspronkelijk de locatie van een vijver, gedempt circa 1750-1760. Vanaf 1767, eigendom van Philip le Bailly, heer van Tilleghem. Op de kaart van Ferraris (1770-1778) staat de hoeve afgebeeld met vrij moeilijk te onderscheiden configuratie. In 1879 wordt de site door de familie le Bailly de Tilleghem verkocht aan de toenmalige Loppemse burgemeester Baron Albert van Caloen. Eertijds omwalde hoevesite, waarvan de gracht achter de hoeve in 1979 is gedempt. Heden ligt nog een deel van de gracht aan de kant van de Onze-Lieve-Vrouwestraat.

Hoeve van drie losse bestanddelen in een U-vorm gesitueerd rondom een deels verhard erf. Boerenhuis van het langgeveltype met centraal het voormalige woongedeelte, rechts een lager volume met bakhuis en links een vrij groot stal-/schuurvolume. In 1977-1979, na verkoop, is de hoeve gerenoveerd als "Kunstige Herstelling" naar een ontwerp van de Brugse architect Luc Dugardyn, vermoedelijk met gedeeltelijk behoud van de oudere kern.

Stal-/schuurvolume onder ongelijk pannen zadeldak; aan de erfkant bewaarde luchtsleuven en een grote poort. Aan de overzijde, voormalig wagenhuis met zijgevels van stijl- en regelwerk met horizontale houten beplanking; zadeldak met Vlaamse pannen en wolfsdaken.

 

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Sint-Michiels, 1977/9, 1979/3.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 212: Kadastrale legger, Loppem, artikelnummers 162, 730, 891.
  • VERVENNE A. 1976: Oude hoeven, herbergen en molens en hun bewoners te Loppem, Loppem, p. 81-83.

Bron: VANWALLEGHEM A. & VAN VLAENDEREN P. met medewerking van GILTÉ S. & DENDOOVEN K. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Brugge, Deelgemeente Sint-Michiels, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL22, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoeve Aandekooi [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/77746 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.